Ciasto drożdżowe zakręcone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru, odrobinę letniego mleka i tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozczyn połączyć z pozostałą mąką, cukrem, mlekiem, solą i żółtkami. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione, ostudzone masło (można użyć miksera z hakiem). Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na ok.1,5 godz.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.Każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy ok.25-30 cm. Na jedną rozwałkowaną część nałożyć nutellę i równomiernie rozsmarować.
3.Na to nałożyć drugi okrąg ciasta. Następnie całe koło podzielić na 16 trójkątów
4.Każdy trójkąt zawinąć jak rogalik i ułożyć ciasno obok siebie w natłuszczonej okrągłej formie ( o śr.24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia.
5.Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec ok. 40 minut. Ostudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody i polać ostudzone ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!
Komentarze