Ciasto drożdżowe z twarogiem i malinami

0 (0 ocen)

Bardzo lubimy ciasta drożdżowe, zwłaszcza z owocami.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    100 g mąki krupczatki
    1.5 szklanki mleka
    50 d świeżych drożdży
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    1 żółtko
    50 g roztopionego masła
    3 łyżki oleju

    Ser:
    300 g twarogu
    100 ml kremówki
    3 łyżki cukru
    1/2 cukru waniliowego
    1 jajko
    40 g budyniu malinowego
    1.5 szklanki malin

    Kruszonka:
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 cukru waniliowego
    70 g masła

    Forma; 24/35 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z twarogiem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Z mleka, drożdży, cukru i dwóch łyżek mąki przygotować rozczyn. Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn i pozostałe składniki ciasta i robotem wymieszać na jednolite gładkie ciasto. Ciasto będzie dość luźne. Przykryć i odstawić na pół godziny.
  • Ciasto w formie 2. Wyłożyć ciasto do formy i mokrą dłonią rozciągnąć na całą blaszkę. Zostawić do wyrośnięcia.
  • Ser 3. Twaróg i pozostałe składniki nadzienia ( oprócz malin) zmiksować blenderem i przełożyć do worka cukierniczego. Przygotowaną masę wycisnąć na ciasto.
  • Maliny 4. Rozrzucić maliny, można lekko wcisnąć w ciasto.
  • Kruszonka 5. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach i posypać ciasto.
  • Gotowe 6. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Maliny, najlepiej żeby były świeże, ale mogą być też mrożone. Mrożone maliny, rozsypać na ciasto bez rozmrażania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować