Ciasto drożdżowe z twarogiem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, drożdży, cukru i dwóch łyżek mąki przygotować rozczyn. Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn i pozostałe składniki ciasta i robotem wymieszać na jednolite gładkie ciasto. Ciasto będzie dość luźne. Przykryć i odstawić na pół godziny.
2.Wyłożyć ciasto do formy i mokrą dłonią rozciągnąć na całą blaszkę. Zostawić do wyrośnięcia.
3.Twaróg i pozostałe składniki nadzienia ( oprócz malin) zmiksować blenderem i przełożyć do worka cukierniczego. Przygotowaną masę wycisnąć na ciasto.
4.Rozrzucić maliny, można lekko wcisnąć w ciasto.
5.Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach i posypać ciasto.
6.Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
Maliny, najlepiej żeby były świeże, ale mogą być też mrożone. Mrożone maliny, rozsypać na ciasto bez rozmrażania.
Komentarze