Ciasto drożdżowe z twarogiem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do 1 kg mąki dodajemy rozkruszone drożdże, szklankę cukru, 2 jajka, mleko, 3/4 kostki margaryny i szczyptę soli. Wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
2.Kruszonka: roztapiamy 5 łyżek margaryny, studzimy i zagniatamy z resztą mąki i 5 łyżkami cukru. Formujemy kulę, zawijamy w folię i schładzamy.
3.Pozostałą margarynę ucieramy z resztą cukru, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy 2 jajka i 1/2 budyniu w proszku. Miksujemy, dodając twaróg.
4.Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt 3-krotnie większy niż forma. Smarujemy masą i wykładamy 2/3 pokrojonych w kostkę owoców na 2/3 ciasta. Posypujemy resztą budyniu. Składamy ciasto w prostokąt: wolny brzeg nakładamy na 1/2 ciasta z owocami i przykrywamy ciastem z owocami. Wkładamy do natłuszczonej formy. Smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką i resztą owoców. Odstawiamy na 15 minut. Pieczemy ok. 50 minut w 180 °C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze