Ciasto drożdżowe z truskawkami i karmelową kruszonką

0 (0 ocen)

Prawdziwy drożdżowy placek z truskawkami i karmelową kruszonką. Ciasto, które nigdy nie wyjdzie z mody. Do niego szklanka mleka i czuję się jak u babci

Składniki:

  • KRUSZONKA:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    7 dag masła
    1/2 szklanki cukru brązowego (cukier z buraków barwiony karmelem)
    szczypta soli
    CIASTO:
    50 dag mąki pszennej
    15 dag cukru
    około 1 szklanki mleka
    12 dag masła
    4 dag świeżych drożdży
    5 żółtek
    16 g cukru wanilinowego
    szczypta soli
    OBŁOŻENIE:
    50 dag niedużych truskawek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    bułka tarta do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z truskawkami i karmelową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki kruszonki 1. KRUSZONKA:
    Składniki posiekać, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki.
  • 2. CIASTO:
    Masło stopić, odstawić do ostudzenia.
    Mąkę przesiać do miski.
    Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżką maki i łyżką cukru (odebranymi od całości) oraz częścią letniego mleka, do uzyskania papki.
    Odstawić do wyrośnięcia.
  • Do mąki dodać zaczyn i kogel mogel 3. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel .
    Mąkę wymieszać z cukrem wanilinowym i solą, dodać do niej wyrośnięty zaczyn i utarte żółtka.
    Mieszając łyżką, stopniowo dolać letnie mleko.
    Rękami wyrabiać ciasto przez około 20 minut, dolewając po trochu przestudzone masło, aż się całe wchłonie.
    Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto przed włożeniem do piekarnika 4. Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Truskawki opłukać, dokładnie osuszyć i usunąć szypułki, wymieszać z mąką ziemniaczaną.
    Ciasto przebić, krótko wyrobić, rozciągając dłońmi rozłożyć na dnie foremki, oprószyć bułką tartą.
    Na wierzchu rozłożyć truskawki i rozkruszyć palcami schłodzoną kruszonkę.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować