Prawdziwy drożdżowy placek z truskawkami i karmelową kruszonką. Ciasto, które nigdy nie wyjdzie z mody. Do niego szklanka mleka i czuję się jak u babci
Składniki:
KRUSZONKA:
3/4 szklanki mąki pszennej
7 dag masła
1/2 szklanki cukru brązowego (cukier z buraków barwiony karmelem)
szczypta soli
CIASTO:
50 dag mąki pszennej
15 dag cukru
około 1 szklanki mleka
12 dag masła
4 dag świeżych drożdży
5 żółtek
16 g cukru wanilinowego
szczypta soli
OBŁOŻENIE:
50 dag niedużych truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
bułka tarta do posypania
Ciasto drożdżowe z truskawkami i karmelową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUSZONKA:
Składniki posiekać, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki.
2.CIASTO:
Masło stopić, odstawić do ostudzenia.
Mąkę przesiać do miski.
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżką maki i łyżką cukru (odebranymi od całości) oraz częścią letniego mleka, do uzyskania papki.
Odstawić do wyrośnięcia.
3.Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel .
Mąkę wymieszać z cukrem wanilinowym i solą, dodać do niej wyrośnięty zaczyn i utarte żółtka.
Mieszając łyżką, stopniowo dolać letnie mleko.
Rękami wyrabiać ciasto przez około 20 minut, dolewając po trochu przestudzone masło, aż się całe wchłonie.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
4.Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Truskawki opłukać, dokładnie osuszyć i usunąć szypułki, wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Ciasto przebić, krótko wyrobić, rozciągając dłońmi rozłożyć na dnie foremki, oprószyć bułką tartą.
Na wierzchu rozłożyć truskawki i rozkruszyć palcami schłodzoną kruszonkę.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 45 minut.
Komentarze