Ciasto drożdżowe z rabarbarem, kruszonką i budyniową pianką

4.5 (169 ocen)

Pyszne, pulchne i mocno waniliowe ciacho drożdżowe :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    2 pełne i 0,5 szklanki mąki
    5 żółtek
    3/4 szklanki mleka
    1/2 paczki drożdży
    4 łyżki cukru (czubate)
    cukier waniliowy (16 g)
    1 łyżka masła ewentualnie margaryny (czubata)
    szczypta soli

    Pianka:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy (8 g)
    1/3 szklanki oleju
    szczypta soli
    1 budyń waniliowy

    Kruszonka:
    10 dag miękkiego masła ewentualnie margaryny
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy (8 g)

    Dodatkowo:
    1 kg rabarbaru
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, kruszonką i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej. Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut "do ruszenia". Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, pozostałym cukrem kryształem i cukrem waniliowym, wbijamy żółtka, dodajemy stopiony tłuszcz. Wlewamy po trochę wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli mocno się lepi, możemy dosypać trochę mąki, ale nie za dużo, maksymalnie 2 łyżki.
    Prostokątną blaszkę o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia (nie odstawiamy go do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno. Blaszkę przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Rabarbar:
    Łodygi dokładnie myjemy, obieramy ze skórki by pozbyć się włókien. Obrane łodyżki kroimy na około 1 cm plasterki, zasypujemy 5 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy na około 30 - 40 minut. Po tym czasie rabarbar odsączamy na sitku.
  • 3. Kruszonka:
    Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, wrzucamy masło i zagniatamy składniki do powstania lekko sypkiej kruszonki. Zgarniamy ją do miski, odstawiamy do lodówki.
  • 4. Pianka:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru (około 4 minut). Następnie do bezy dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników (nie za długo). Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji.
  • * 5. Przełożenie:
    Kiedy ciasto drożdżowe lekko nam wyrośnie wykładamy na nie odsączone plasterki rabarbaru, rozprowadzamy je po całej powierzchni ciasta. Na rabarbar wykładamy piankę i wygładzamy powierzchnię.
  • * 6. Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę.
  • * 7. Piekarnik nagrzewamy do 180*C wkładamy ciasto i pieczemy około 50 - 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Notka redakcyjna

Zobacz też: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować