Ciasto drożdżowe z rabarbarem, kruszonką i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej. Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut "do ruszenia". Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, pozostałym cukrem kryształem i cukrem waniliowym, wbijamy żółtka, dodajemy stopiony tłuszcz. Wlewamy po trochę wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli mocno się lepi, możemy dosypać trochę mąki, ale nie za dużo, maksymalnie 2 łyżki.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia (nie odstawiamy go do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno. Blaszkę przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
2.Rabarbar:
Łodygi dokładnie myjemy, obieramy ze skórki by pozbyć się włókien. Obrane łodyżki kroimy na około 1 cm plasterki, zasypujemy 5 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy na około 30 - 40 minut. Po tym czasie rabarbar odsączamy na sitku.
3.Kruszonka:
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, wrzucamy masło i zagniatamy składniki do powstania lekko sypkiej kruszonki. Zgarniamy ją do miski, odstawiamy do lodówki.
4.Pianka:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru (około 4 minut). Następnie do bezy dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników (nie za długo). Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji.
5.Przełożenie:
Kiedy ciasto drożdżowe lekko nam wyrośnie wykładamy na nie odsączone plasterki rabarbaru, rozprowadzamy je po całej powierzchni ciasta. Na rabarbar wykładamy piankę i wygładzamy powierzchnię.
6.Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę.
7.Piekarnik nagrzewamy do 180*C wkładamy ciasto i pieczemy około 50 - 60 minut.
Komentarze