Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

4.5 (167 ocen)

Najlepsze połączenie :) Uwielbiam ciasta drożdżowe , najbardziej z rabarbarem :)

Składniki:

  • (na blaszkę keksówkę o wym.30x15 cm)

    1 i pół szklanki mąki pszennej
    50 g cukru
    pół szklanki mleka
    7 g suchych drożdży
    1 jajko
    60 g masła
    4 łodygi rabarbaru

    kruszonka:

    pół szklanki mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    60 g masła

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać cukier,mleko,jajko i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrobić. Odstawić na 15 minut.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Rabarbar umyć i pokroić w plastry. Ułożyć na cieście.
    W misce wymieszać palcami mąkę z masłem i cukrem. Kruszonką posypać rabarbar. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
    Pod koniec sprawdzać drewnianym patyczkiem czy już jest suche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować