Zawsze czekamy na sezonowe owoce i warzywa. Zawsze są najpyszniejsze
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
20 g drożdży
100 ml mleka
sól
jajko
2 żółtka
50 g cukru
75 g masła
skórka z jednej cytryny
3 łodygi rabarbaru
1 gruszka
Kruszonka:
75 g mąki
50 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
łyżeczka cukru waniliowego
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, gruszką i cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlewamy letnie mleko ,wsypujemy 100 g mąki ,szczyptę soli i mieszamy ,tak by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu.
Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i łączymy ją z wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiamy ręką około 15 min. Wlewamy letnie roztopione masło i wyrabiamy ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy (mała keksówka). Odstawiamy na 30 min przykryte ściereczką.
Rabarbar kroimy na kawałki 2-3 cm, gruszkę obieramy, kroimy na ósemki. Przekładamy do miski razem z rabarbarem, oprószamy cukrem i odstawiamy na 20 min by puściły soki. Odsączamy i układamy na cieście.
Przygotowujemy kruszonkę : zimne masło siekamy w mące ,cukrze waniliowym i cukrze pudrze, dodajemy cynamon, dłońmi ugniatamy kruszące się ciasto. Kruszymy je równomiernie nad ciastem.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 30-35 min.
Komentarze