Ciasto drożdżowe z rabarbarem (warstwowe)

0 (0 ocen)

Proste i przede wszystkim szybkie w wykonaniu ciasto drożdżowe. Nie wymaga wyrabiania, a jedynie warstwowego ułożenia składników, jest to tzw sypane ciasto drożdżowe. Idealnie smakuje z owocami i kruszonką

Składniki:

  • 5 jaj ( lekko roztrzepane widelcem)
    10 dag pokruszonych drożdży
    1 niepełna szklanka cukru pudru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka zimnego mleka
    5 szklanek przesianej mąki

    ok 500 g rabarbaru

    Kruszonka:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukry
    125 g kostki masła ( zimnego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem (warstwowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ułożyć kolejno:
    jajka, drożdże, cukier, olej, mleko i mąka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około dwie godziny. Po tym czasie ciasto przemieszać ( można mikserem).
  • 2. W czasie, gdy ciasto rośnie rabarbar umyć i pokroić w ok 1 cm kawałki. Chwilę podgrzewać w rondlu na małym ogniu aż puści sok.
  • 3. Przygotować kruszonkę:
    Wszystkie składniki zagnieść widelcem, aby powstała sypka masa z grudkami. Na czas nieużywania kruszonki, wkładamy ją do lodówki.
  • 4. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( rozm. 36 x 24 cm). Na ciasto wyłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40-45 minut. Smacznego!

Porady

Świeży, pokrojony rabarbar można ułożyć bezpośrednio na cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować