Ciasto drożdżowe z migdałami

0 (0 ocen)

Najlepiej smakuję podane ze szklanką chłodnego mleka

Składniki:


  • 1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    2,5 szklanki mąki
    15 dag margaryny, roztopić
    50 g drożdży
    3 jajka, rozkłócone
    1 op. cukru waniliowego
    płatki migdałów ok 80 g
    tłuszcz do wysmarowania formy
    cukier puder

Ciasto drożdżowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać z cukrami i wlać do mąki,dodać jajka i wymieszać.
    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem. Całość zagnieść,pod koniec dodając margarynę i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto połączyć z migdałami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
    Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
    Piec przez ok 45 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni.
    Upieczone ciasto wyjąć z formy i gdy jest jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast migdałów można użyć rodzynek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy