Ciasto drożdżowe z białym serem i kruszonką

4.88 (192 ocen)

  • 20 min

Ciasto, o które prosiła mnie moja przyjaciółka. Zwykłe drożdżowe z białym serem i kruszonką, wspomnienie Jej dzieciństwa. Udało się! Ponownie okazało się, że takie ciasta z najlepsze!

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Ciasto:
    600g mąki
    1 szklanka mleka
    100g drożdży
    5 łyżek cukru
    8 łyżek oleju
    3 jajka
    32g cukru waniliowego
    400 g białego sera w kostce

    Kruszonka:
    100g mąki
    50g cukru
    50g masła
    16g cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.88 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z białym serem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrami, wlać mleko. Dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Nie dosypywać mąki. Ciasto będzie dość luźne. Przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posypać pokruszonym serem, cukrem waniliowym i kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 – 45 minut, do zrumienienia.
  • 2. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować