Ciasto, o które prosiła mnie moja przyjaciółka. Zwykłe drożdżowe z białym serem i kruszonką, wspomnienie Jej dzieciństwa. Udało się! Ponownie okazało się, że takie ciasta z najlepsze!
20 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x35cm
Ciasto:
600g mąki
1 szklanka mleka
100g drożdży
5 łyżek cukru
8 łyżek oleju
3 jajka
32g cukru waniliowego
400 g białego sera w kostce
Ciasto drożdżowe z białym serem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrami, wlać mleko. Dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Nie dosypywać mąki. Ciasto będzie dość luźne. Przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posypać pokruszonym serem, cukrem waniliowym i kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 – 45 minut, do zrumienienia.
Komentarze