CIASTO DROŻDŻOWE "SAMO SIĘ ROBI" z TRUSKAWKAMI

4.99 (193 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wspaniale, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto drozdzowe, ktore nie wymaga wyrabiania, stad tez jego nazwa;) Efekt gwarantowany, wszystkim wychodzi smakowite. Mozna je przygotowac ze wszystkimi sezonowymi owocami.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Wszyskie skladniki odmierzac 1 szklanka

    50 g drozdzy
    0,5 szklanki cukru
    1 szklanka cieplego mleka
    3,5- 4 szklanki maki
    3 jajka
    50 g roztopionego masla
    szczypta soli

    500 g dojrzalych truskawek

    na posypke (kruszonke):
    100 g masla
    100 g cukru
    150 g maki

    cukier puder (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.99 (193 ocen)

Ciasto drożdżowe "samo się robi" z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce rozpuscic drozdze w mleku, a nastepnie dodac cukier, make i wymieszac. Dodac szczypte soli, jajka i roztopione maslo. Dokladnie wymieszac (najlepiej drewniana lyzka). Ciasta nie trzeba dlugo wyrabiac stad tez jego nazwa;) wystarczy energicznie wymieszac przez ok. 3 min.
  • ciasto drozdzowe 2. Ciasto przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia (musi podwoic objetosc) ok. 1-1,5 godz.
  • truskawki 3. W miedzyczasie umyc i przekroic na polowki/cwiartki truskawki.
  • kruszonka/posypka 4. Przygotowac kruszonke zagniatajac w rekach maslo, cukier i make.
  • 5. Wyrosniete ciasto przylozyc do blaszki wyscielonej papierem i odczekac ok. 10 min. , w miedzyczasie nagrzac piekarnik do 170°C. poukladac na ciescie truskawki (przecieciem do gory) i rozlozyc kruszonke.
  • 6. Ciasto piec przez ok. 40-45 min. Gotowe posypac cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować