Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką bez wyrabiania

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.

CIASTO DROŻDŻOWE (DROŻDŻÓWKA) Z TRUSKAWKAMI - bez wyrabiania tylko mieszamy

  • 2 godz.

Składniki:

  • 22 g drożdży suchych lub 45 g świeżych
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mleka, ciepłego
    3/4 szklanki oleju
    3 jajka
    4 1/3 szklanki mąki tortowej
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

    100 g mąki tortowej
    80 g masła lub margaryny, zimnej
    30 g cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli

    DODATKOWO:

    ok. 400-500 g truskawek (owoców)
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Bezy

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy drożdże suche lub pokruszone drożdże świeże. Wsypujemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem. Następnie wlewamy olej, jajka lekko roztrzepujemy i także wlewamy. Mąkę przesiewamy bezpośrednio do miski razem ze szczyptą soli. Miskę owijamy folią i zostawiamy na 2 -2,5 godz w ciepłym miejscu. Po tym czasie miksujemy chwilę mikserem do połączenia składników z końcówką tzw. hakiem. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż powstaną grudki. Ciasto przekładamy do formy o wym. 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy bułka tartą i układamy w niewielkich odstępach od siebie połówki truskawek. Obsypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 45 min.

Porady

PRZEPIS ZE STRONY: www.ilovebake.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mleko Olej Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować