Ciasto drożdżowe Cioci Lili

5 (186 ocen)

Absolutnie fantastyczne ciasto drożdżowe wg przepisu mojej Cioci Lili. Uwielbiam je na śniadanie, podwieczorek i kolację. Zawsze zaczynam jedzenie od dolnej części, żeby kruszonkę zostawić sobie na koniec. Dodatkowym atutem tego ciasta jest niewątpliwie to, że nie trzeba go zagniatać i można mrozić.

Składniki:

  • Ciasto:

    500g Mąki Basia Extra Wypiek
    1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego!)
    1 szklanka cukru
    125g masła
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    50g świeżych drożdży

    Kruszonka:

    100g masła
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1-2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Placek Desery

Ciasto drożdżowe cioci lili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć i przełożyć do miseczki. Zasypać 2 łyżkami cukru i rozetrzeć opuszkami palców, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 3 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość. Zajmie to około 30 minut.
  • 2. Przygotować ciasto na kruszonkę. Mąkę, masło i cukier przełożyć do miseczki, szybko zagnieść jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
  • 3. Prostokątną foremkę wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ja użyłam foremki o wymiarach 24x28cm, można też wykorzystać nieco większą. Wtedy ciasto będzie niższe.
  • 4. Masło roztopić i lekko wystudzić, w dalszym ciągu powinno być ciepłe.
  • 5. Jajka utrzeć z resztą cukru na bardzo jasną i puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wyrośnięty rozczyn. Teraz zmienić końcówki miksera na świderki. Do masy dodać mąkę i resztę mleka, dokładnie zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczone masło w dwóch częściach i miksować do momentu otrzymania jednolitej, sprężystej masy. Będzie bardzo gęsta, ale w dalszym ciągu lejąca. Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki, wyrównać, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na mniej więcej 30-45 minut. Można też nagrzać piekarnik do 40ºC, uchylić drzwiczki i tam wstawić ciasto.
  • 6. Piekarnik nagrzać do 170°C.
  • 7. Na wyrośnięte ciasto, na grubych oczkach zetrzeć zamrożoną masę na kruszonkę. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-45 minut – do suchego patyczka. Mniej więcej 20 minut po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, wyciągnąć je z foremki i przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować