CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA

4.93 (190 ocen)

  • 6 godz.

Pyszniutka drożdżówka która praktycznie robi się sama.Polecam

  • 6 godz.

Składniki:

  • 1/2 kostki drożdży
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl maślanki
    1/2 szkl oleju rzepakowego
    3 jajka roztrzepane
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 szkl mąki pszennej
    Na kruszonkę:
    100 g masła
    1/2 szkl mąki
    1/2 szkl cukru

    1 szkl owoców(ja dałam mrożone jagody)
Wystaw ocenę:

4.93 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miski.Następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto wg kolejności napisanych składników.Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godz.
    Z masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę i wstawiamy do lodówki.
    Po tym czasie ciasto na drożdżówkę wymieszać za pomocą drewnianej łyżki i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,posypujemy kruszonką i mrożonymi lub świeżymi owocami.Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godz w temperaturze 200 stopni.
    Ciasto urośnie w piekarniku.
    Smacznego

Porady

Zamiast maślanki można dać mleko. blaszka 24x28

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować