Ciasto drwala

4.5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

W tym cieście każdy znajdzie kawałek dla siebie. Orzechowy biszkopt, orzeźwiająca galaretka, słodkie ptasie mleczko i budyń który świetnie współgra z resztą składników. Ciasto jest lekko słodkie a na pewno warte grzechu. Idealne na chłodniejsze wieczory do filiżanki kawy lub kakao :)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    200g. dokładnie zmielonych orzechów włoskich
    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe
    4 łyżki cukru
    1l.mleka
    1 łyżka masła śmietankowego
    1/2 opakowania ptasiego mleczka śmietankowego ( 18 kostek)
    Galaretka:
    2 opakowania galaretki pomarańczowej
    500 ml.wrzątku
    Polewa:
    2 tabliczki czekolady mlecznej ( każda po 100g.)
    1 tabliczka czekolady białe ( 100g.)
    Dodatkowo:
    Tortownica 25cm.
    Masło lub papier do pieczenia do wysmarowania/wyłożenia tortownicy
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Ciasto drwala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek miksujemy je na sztywną pianę pod koniec miksowania dodajemy cukier oraz kakao. Zmniejszamy obroty miksera dodajemy powoli żółtka. Wyłączamy mikser, wsypujemy przesiane mąki oraz orzechy mieszamy całość delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy. Przelewamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy biszkopt w rozgrzanym piekarniku do 180 st. 35-40 min. Zimny biszkopt przekrawamy na pół wzdłuż w 1/3 wysokości tak by góra była wyższa.
  • masa budyniowa 2. Masa budyniowa: Budynie przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu( zawartość opakowań mieszamy z 1/3 szklanki mleka oraz cukrem , resztę mleka zagotowujemy z masłem , do gorącego mleka dodajemy rozprowadzony proszek , mieszamy nad ogniem do zgęstnięcia).
    Masę budyniową przelewamy na dno biszkopta umieszczonego w tortownicy.
    Każdą kostkę ptasiego mleczka przekrawamy na pół wzdłuż układamy na masie budyniowej.
    Odstawiamy do lodówki pod przykryciem by masa dokładnie zastygła.
  • galaretka 3. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku , odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
    Tężejącą galaretkę przelewamy na masę budyniową , wierzch przykrywamy górą biszkopta.
  • gotowe ciasto 4. Polewa: czekoladę mleczną rozpuszczamy nad kąpielą wodną , smarujemy nią po całości wierzch biszkopta, odstawiamy do zastygnięcia.
    Czekoladę białą rozpuszczamy także nad kąpielą wodną , robimy z niej wzorki na wierchu ciasta np. kratkę.
  • 5. Ciasto odstawiamy na 2-3 h. do całkowitego stężenia/zastygnięcia mas do lodówki.
    Gotowe kroimy w kostki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Czekolada

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować