Ciasto dla diabetyków na bazie jabłek, malin, wiśni. Ciasta dla diabetyków przyrządzamy w domu, bo cukrzycy również lubią zjeść trochę ciasta na podwieczorek.
60 min
Składniki:
5 jaj,
1 szkl oliwy z pestek winogron,
20 ml słodziku,
mąka z pełnego przemiału pszenna TYP 1850,
2 łyżeczki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1/2 szkl mleka 1,5%,
owoce: jabłka, maliny, wiśnie,
słodzik w formie sypkiej do posypania.
Ciasto dla diabetyków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce: jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, maliny myjemy i osuszamy na ręczniku kuchennym, wiśnie myjemy i drylujemy.
2.Ciasto: białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy, dodajemy słodzik, oliwę.
3.Wsypujemy mąkę, proszek, sodę oraz kakao i mleko, ubijamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy owoce i mieszamy łyżką.
4.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, blaszkę 20x30 wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 40 minut. Upieczone wyjmujemy, studzimy i posypujemy słodzikiem w pudrze.
Komentarze