Deser bez pieczenia

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Postanowiłam poeksperymentować i wyszło pyszne ciasto - ala deser. Orzeźwiające, lekkie i smaczne. Dla zabieganych i chcących zaskoczyć gości. Bez śmietany i masła.

  • 2 godz.

Składniki:

  • większe jabłka 4 sztuki
    gruszka 1 sztuka
    galaretka agrestowa 2 sztuki (lub inna)
    grunchy naturalne z owsa (lub inne musli) 7 garści
    wafelki śmietankowe 75 gram
    galaretka truskawkowa 1 sztuka
    mrożone owoce 1 szklanka - użyłam borówek, ale mogą być inne owoce
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Deser bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie galaretki agrestowe wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (pół litra). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, by galaretka lekko przestygła.
  • masa 2. Jabłka i gruszkę myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Trzy jabłka oraz gruszkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wsypujemy do lekko przestygniętych galaretek agrestowych i mieszamy. Dodajemy pokruszone wafeli śmietankowe oraz grunchy owsiane i ponownie mieszamy.
  • wykladamy plastry jabłka 3. Ostatnie jabłko (może być ze skórką) kroimy na plastry i układamy na dno małej tortownicy o średnicy 20-21 cm.
  • wykładamy masę 4. Na plastry jabłek wylewamy masę. Wkładamy do lodówki na godzinę, aby masa stężała.
  • borówki z galaretką 5. Przygotowujemy galaretkę truskawkową w 300 ml wrzącej wody, wrzucamy do niej mrożone borówki i mieszamy. Wykładamy na nasze ciasto z lodówki i ponownie chłodzimy.

Porady

Ciasto-deser robi się bardzo szybko, czas przygotowania około 15 minut, ale z chłodzeniem to razem 2-2,5 godziny. Najlepiej zrobić je wieczorem. Zamiast grunchy i wafelków możemy użyc herbatników lub biszkoptów. Ja wolę grunchy owsiane oraz smakowe wafelki śmietankowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować