Ciasto delicja

4.5 (140 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ciasto kruche można upiec 2 dni wcześniej.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 kostki margaryny
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany 18%

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    2 galaretki pomarańczowe
    1 łyżka margaryny

    Masa orzechowa:
    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 kostka margaryny


Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 3 równe części, rozwałkować i wyłożyć do 3 blach o wymiarach 25x30 piec ok 25 minut w temp.180 s C.

    Jabłka obrać i zetrzeć. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać starte jabłka, dusić, dodać galaretki i wymieszać.

    Orzechy zalać wrzącym mlekiem i odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puch wraz z cukrem pudrem, dodając po łyżce orzechy.

    Złożenie ciasta: Placek kruchy, masa jabłkowa,placek kruchy,masa orzechowa,placek kruchy,dowolna polewa. Schłodzić przed krojeniem. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować