Ciasto daktylowe z polewą czekoladową

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest wyborne, na pewno zadowoli niejednego łasucha. Rodzina często o nie prosi.

Składniki:

  • ● 25 dag pszennej mąki razowej (może być graham)
    ● 25 dag mąki tortowej
    ● 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    ● szczypta soli
    ● 20 dag daktyli
    ● 15 dag suszonych śliwek kalifornijskich
    ● 10 dag rodzynek
    ● 10 dag suszonych porzeczek lub żurawin
    ● 30 dag masła
    ● puszka słodzonego mleka skondensowanego
    ● 1-2 łyżki gęstego dżemu
    ● 3-4 łyżki dżemu morelowego
    ● polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto daktylowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy mleko skondensowane i szklankę wody, wkładamy masło i suszone owoce. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze 3 minuty, ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła. Lekko studzimy.
  • 2. Do miski przesiewamy obie mąki, sodę i sól. Dodajemy masę i gęsty dżem. Dokładnie mieszamy. Blachę o wymiarach 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Równomiernie wykładamy ciasto. Pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175-180 °C. Wyjmujemy.
  • 3. Dżem morelowy podgrzewamy, gorącym smarujemy ciasto. Polewamy dekoracyjnie polewą czekoladową lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować