Ciasto "grześki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Delikatnie szpatułką wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 25 minut w temp. 170 ⁰ C.
2.Ciasto wafelkowo-orzechowe: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Delikatnie wmieszać szpatułką orzechy i pokrojone w kostkę wafelki. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem (tylko spód) i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni.
3.Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąki. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń.
4.Biszkopt posmarować kremem i przełożyć ciastem wafelkowo-orzechowym. Odłożyć ok. 5 łyżek kremu i posmarować wierzch ciasta. Posypać pokrojonym w drobną kostkę wafelkiem.
Komentarze