Ciasto grysikowe z wiśniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wykładamy papierem do pieczenia.Układamy herbatniki. Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 100 g posiekanego masła. Gotujemy. Do zagotowanego mleka dodajemy 0,5 szklanki kaszy manny, cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje. Gotową kaszę wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy. Układamy kolejną warstwę herbatników. Do garnka ponownie wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 100 g posiekanego masła oraz 2 łyżeczki kakao. Po zagotowaniu dodajemy 0,5 szklanki kaszy, energicznie mieszając. Ciepłą kaszę wylewamy na herbatniki. Wiśnie odsączamy na durszlaku. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączone wiśnie układamy na ciepłej kaszy, lekko je wciskając. Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje, jak wyciągniemy je z lodówki na 30-45 minut przed podaniem.
Komentarze