CIASTO GRYSIKOWE Z MAKIEM – bez pieczenia

4.5 (191 ocen)

  • 35 min

Dodatek maku świetnie urozmaica krem i sprawia, że ciasto nabiera fajnego, może nawet troszkę świątecznego charakteru.Zamiast herbatników możecie również użyć podłużnych biszkoptów – wyjdzie tak samo pyszne!

  • 35 min

Składniki:




  • SKŁADNIKI:

    ( keksówka 12×24 )

    herbatniki – ok. 25 szt
    * kasza manna – 1 szkl
    * masło – 200 g
    * mleko – 500 ml
    * cukier waniliowy – 1 op
    * cukier – 3/4 szkl
    * mak – 0,5 szkl
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Ciasto grysikowe z makiem – bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do mleka wsypujemy cukry, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu zagotowania.

    Wsypujemy kaszę manną oraz mak – wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia.

    Połowę wylewamy do keksówki wyłożonej na spodzie warstwą herbatników, przykrywamy drugą warstwą ciastek i zalewamy resztą kremu.

    Na wierzchu układamy resztę ciastek i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kasza manna Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować