Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

4.5 (153 ocen)

Pyszny dodatek do filiżanki kawy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl cukru
    1 budyń waniliowy
    3/4 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    500 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka gruszkowa
    2 łyżeczki żelatyny
    3/4 szkl wody

    Masa gruszkowa:
    gruszki w syropie 0,9 l
    1 galaretka gruszkowa
    2 łyżeczki żelatyny

    Polewa:
    1/2 gorzkiej czekolady
    2 łyżki kremówki
    wiórki kokosowe do posypania

    Blacha 24x36
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z solą, dodawać po trochę cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 min w temp 170C. Po schłodzeniu przekroić.
  • 2. Gruszki wyjąć z syropu i drobno pokroić. Syrop zagotować, dodać galaretkę z żelatyną i dokładnie wymieszać. Wlać do pokrojonych gruszek i odstawić do stężenia.
  • 3. Wykorzystałam gruszki z przepisu:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gruszki-w-syropie-21
  • 4. Galaretkę z żelatyną rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić.
    Śmietanę ubić (odłożyć 2 łyżki do polewy) z cukrem pudrem i ubijając dodać tężejącą galaretkę.
    Szybko wyłożyć na przekrojony biszkopt. Schłodzić.
  • 5. Zastygające gruszki wyłożyć na śmietanę i przykryć drugą połową biszkopta.
  • 6. Składniki polewy mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto i posypać wiórkami.

Porady

Biszkopt, dobrze jest upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować