Podczas przygotowania ciasta na niedzielę, postanowiłam w końcu zrobić coś samodzielnego i pysznego, i oto tak powstał mój debiut, bardzo szybkie i uwielbiane przez wszystkich.
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Następnie cały czas ubijając dodajemy żółtka wymieszane z 1 łyżeczką octu i proszkiem do pieczenia.. Wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blachę(40x25 cm), pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 o C.
2.Masa: mleko, margaryna i cukier wkładamy do garnka, i gotujemy, do tej pory aż margaryna się roztopi. Następnie wsypujemy kaszę mannę i mieszamy, żeby nie było grudek. Jak się zgęstnieje wsypujemy wiórki kokosowe, można także dodać garść bakalii. Gorącą masę wylewamy na ostygnięty biszkopt(ciasto robimy całe w blaszce).
3.1.Na gorącą masę układamy delicje , lekko przyciskając (nie muszą być ściśle obok siebie).
4.2.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklance wody. Tężejącą galaretką polewamy ciastka delicje. Możemy ciasto włożyć na chwilę do lodówki.
Komentarze