CIASTO GOSI

4.48 (172 ocen)

  • 60 min

Podczas przygotowania ciasta na niedzielę, postanowiłam w końcu zrobić coś samodzielnego i pysznego, i oto tak powstał mój debiut, bardzo szybkie i uwielbiane przez wszystkich.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    1 margaryna zwykła
    1 szklanka cukru
    1 litr mleka
    Opakowanie wiórków kokosowych (10 dag)
    1 szklanka kaszy manny
    Bita śmietana w proszku
    Czekolada biała (może być kokosowa)
    Galaretka agrestowa
    Ciastka delicje (ok.20-30 dag).
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto gosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Następnie cały czas ubijając dodajemy żółtka wymieszane z 1 łyżeczką octu i proszkiem do pieczenia.. Wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blachę(40x25 cm), pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 o C.



  • 2. Masa: mleko, margaryna i cukier wkładamy do garnka, i gotujemy, do tej pory aż margaryna się roztopi. Następnie wsypujemy kaszę mannę i mieszamy, żeby nie było grudek. Jak się zgęstnieje wsypujemy wiórki kokosowe, można także dodać garść bakalii. Gorącą masę wylewamy na ostygnięty biszkopt(ciasto robimy całe w blaszce).
  • 3. 1.Na gorącą masę układamy delicje , lekko przyciskając (nie muszą być ściśle obok siebie).
  • 4. 2.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklance wody. Tężejącą galaretką polewamy ciastka delicje. Możemy ciasto włożyć na chwilę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować