Ciasto buraczkowo-czekoladowe proste i smaczne

0 (0 ocen)

Czekoladowo-buraczkowe ciasto, w którym buraczki nie są w ogole wyczuwalne. Ciasto wsmaku przypomina pyszne brownie- wilgotne i mocno czekoladowe. Koniecznie musicie spróbować :).

Składniki:

  • Składniki(keksówka 18cm)::
    -250g ugotowanych buraków (około 450g surowych buraków)
    -3 łyżki masła klarowanego
    -2 łyżki wiórków kokosowych
    -2 łyżki mąki żołędziowej lub innej bezglutenowej np. ryżowej, jaglanej, kasztanowej
    -30g ciemnego kakao
    -2 małe jajka od szczęśliwej kurki
    -5 łyżek ksylitolu
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -1 łyżka soku z cytryny

    dodatkowo(opcjonalnie):
    cukier puder:
    -1 łyżka ksylitolu zmiksować w młynku do kawy

Ciasto buraczkowo-czekoladowe proste i smaczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sbf53g 1. -buraki myjemy, obieramy ze skórki gotujemy do miękkości i studzimy
    -dokładnie blendujemy
    -białka oddzielamy od żółtek
    -białka jaja z dodatkiem 2 łyżek ksylitolu miksujemy na sztywną pianę
    -żółtka z dodatkiem 3 łyżek ksylitolu miksujemy na puszystą masę
    -do buraków dodajemy masę z żółtek oraz resztę składników oprócz piany z białek i miksujemy na małych obrotach
    -na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
    -piekarnik rozgrzewamy do 180C
    -pieczemy 45min
    -wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Komentarze

Podobne przepisy