Niezwykle delikatny sernik budyniowy na kruchym cieście, a do tego kokosowa kruszonka i śliwki. Czego chcieć więcej w ten zimowy dzień?
40 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x35cm
Ciasto kruche:
35 dag mąki
10 dag cukru pudru
13 dag zimnej margaryny
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa serowo – budyniowa:
600 ml mleka
500g sera białego- może być z wiaderka
0,5 szklanki cukru
Cukier waniliowy
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Ok. 400g śliwek do wyłożenia ciasta – mogą być mrożone
Ciasto budyniowo - serowe ze śliwkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
2.Masa serowo – budyniowa:
Ser zmielić w maszynce. Z mleka, budyniu, mąki ziemniaczanej i cukru ugotować budyń. Gorący ucierać mikserem, do momentu, aż stanie się chłodny. Dodać pozostałe składniki i krótko utrzeć mikserem, tylko do powstania jednolitej masy. Przełożyć na ciasto. Na masie ułożyć śliwki i posypać kruszonką. Piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
3.Kruszonka:
Składniki zagnieść ze sobą do powstania jednolitego ciasta. Schłodzić w lodówce. Rozetrzeć w palcach aby przybrało postać kruszonki.
Komentarze