Ciasto budyniowo – galaretkowe pod truskawkową pianką bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa budyniowo – galaretowa:Biszkopty ułożyć tortownicy. Budynie rozmieszać w jednej szklance mleka, a pozostałe mleko zagotować cukrem i masłem. Roztwór wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając aby się nie przypalił. Po ok. 1 minucie gotowania wsypać suche galaretki i nie przerywając mieszania krótko zagotować. Gorącą masę wylać na biszkopty. Ostudzić.
2.Masa galaretowa: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć wylać ją na wcześniej pokrojone w plasterki i ułożone na zimnej masie budyniowej banany. Wstawić do lodówki aby całkowicie zastygła.
3.Pianka truskawkowa: Truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Posłodzić do smaku. Gorące zblendować na gładką masę, następnie wsypać suchą galaretkę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno i nie przerywając miksowania połączyć z masą truskawkową i ciepłą żelatyną. Przełożyć na zastygłą galaretkę. Wierzch posypać kokosem.
Komentarze