Ciasto budyniowo - malinowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ciasto o delikatnej nutce malin, za sprawą dodatku budyniu o tym smaku, smakowicie łączy się z lekko kwaśnym rabarbarem.

  • 15 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm

    4 łodygi rabarbaru
    4 łyżki cukru

    Ciasto:
    5 jajek
    3 budynie malinowe bez cukru
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto budyniowo - malinowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać z włókien i posypać cukrem, zostawić na czas przygotowywania ciasta.

    Budynie, obie mąki i proszek przesiać przez sitko. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując wlewać partiami olej, na koniec wsypywać suche składniki. Całość dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć na blaszkę ułożyć rabarbar. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 – 50 minut – do suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy