Zachwyca dobrze skomponowanymi smakami, idealny wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę słodyczy. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli słodkości.
2 godz.
Składniki:
Ciasto kruche na blaszkę o wym 25/30 cm
30 dag maki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
2 żółtka
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
4 duże jajka
½ szklanki drobnego cukru
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat cytrynowy
Masa budyniowa:
750 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
10 dag cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
20 dag masła 82 %
Masa krówkowa:
1 mała puszka kajmaku o smaku kawy
20 dag masła
10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich
2 łyżki rumu
1 łyżeczka mielonej kawy prawdziwej
Poncz:
¾ szklanki przegotowanej wody
1 łyżka rumu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
½ szklanki dżemu z cytrusów-u mnie cytrynowy
Dowolna dekoracyjna posypka
Ciasto budyniowe z kremem krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto kruche:
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem dodać pokrojone zimne masło, wbić jajko oraz dodać żółtka, zagnieść ciasto.
Rozwałkować na wyłożoną pergaminem blaszkę, obciążyć ciasto fasolą i włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 15 minut, po czym fasolę usunąć i piec jeszcze 5 minut.Wystudzić.
2.Biszkopt:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypywać po łyżce mąki aż do skończenia.
Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej w której piekliśmy ciasto kruche. Piec 25 minut w temp 160*c.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
3.Masa budyniowa:
Żółtka rozmieszać ze szklanką mleka, oraz z mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrami, do gotującego się mleka, dodać rozmieszaną masę z mąką i żółtkami, zagotować energicznie mieszając , trzymać na ogniu około 1 minuty, zestawić z ognia, wystudzić w temp pokojowej.
Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu, zmiksować na puszysty krem
4.Masa krówkowa:
Miękkie masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować.
Komentarze