Ciasto budyniowe z kremem krówkowym

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Zachwyca dobrze skomponowanymi smakami, idealny wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę słodyczy. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli słodkości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche na blaszkę o wym 25/30 cm
    30 dag maki pszennej
    20 dag masła
    10 dag cukru
    2 żółtka
    1 jajko
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt:
    4 duże jajka
    ½ szklanki drobnego cukru
    ½ szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Aromat cytrynowy

    Masa budyniowa:
    750 ml mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    10 dag cukru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    20 dag masła 82 %

    Masa krówkowa:
    1 mała puszka kajmaku o smaku kawy
    20 dag masła
    10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich
    2 łyżki rumu
    1 łyżeczka mielonej kawy prawdziwej

    Poncz:
    ¾ szklanki przegotowanej wody
    1 łyżka rumu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    ½ szklanki dżemu z cytrusów-u mnie cytrynowy
    Dowolna dekoracyjna posypka

Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto budyniowe z kremem krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto kruche:
    Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem dodać pokrojone zimne masło, wbić jajko oraz dodać żółtka, zagnieść ciasto.
    Rozwałkować na wyłożoną pergaminem blaszkę, obciążyć ciasto fasolą i włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 15 minut, po czym fasolę usunąć i piec jeszcze 5 minut.Wystudzić.
  • 2. Biszkopt:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
    Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypywać po łyżce mąki aż do skończenia.
    Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej w której piekliśmy ciasto kruche. Piec 25 minut w temp 160*c.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  • 3. Masa budyniowa:
    Żółtka rozmieszać ze szklanką mleka, oraz z mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrami, do gotującego się mleka, dodać rozmieszaną masę z mąką i żółtkami, zagotować energicznie mieszając , trzymać na ogniu około 1 minuty, zestawić z ognia, wystudzić w temp pokojowej.
    Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu, zmiksować na puszysty krem
  • 4. Masa krówkowa:
    Miękkie masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować.
  • 5. Poncz:
    Składniki wymieszać ze sobą.
  • 6. Przełożenie:
    Ciasto kruche posmarować dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować masę krówkową. Udekorować posypką, wstawić ciasto do lodówki.
  • 7. Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować