Ciasto Brzoskwinka

4.5 (148 ocen)

  • 1 min

Smaczne, domowe ciasto, nie jest słodkie, sprawdza się również jako tort.

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt jasny:
    4 jaja, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Składniki na biszkopt ciemny:
    4 jaja, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2
    łyżki kakao.

    Składniki na biszkopt makowy:
    4 jaja, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    0,5 szkl. maku.

    Masa śmietanowa:

    Składniki: 2 śmietany 18%, 3 łyżki żelatyny, 1 galaretka np.
    cytrynowa, 3 łyżki cukru pudru.


    Ponadto: puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe.


Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, potem mąkę
    wymieszaną z proszkiem oraz pozostałe składniki, do każdego z
    biszkoptów osobno. Upiec 3 biszkopty.

    Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić
    w 2 szklankach gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć połączyć
    ją z pokrojonymi brzoskwiniami.

    Masa śmietanowa

    Śmietanę lekko ubić z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/3
    szklanki gorącej wody. Na koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w 1
    szklance wody.

    Przekładanie ciasta:

    Biszkopt kakaowy - masa brzoskwiniowa - biszkopt biały - masa śmietanowa
    - biszkopt makowy - polewa

    Smacznego!

Porady

Biszkopty można upiec dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować