Ciasto biszkoptowe z pierniczkami

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto biszkoptowe przekładane dwoma rodzajami mas jabłkową i pianką z dodatkiem gotowych pierniczków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 łyżka oleju
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa
    - 1 kg jabłek
    - 2 galaretki truskawkowe

    Masa piankowa
    - 2 galaretki zielone
    - 2 bite śmietany śnieżki
    - 1/2 szklanki wody
    - 2 szklanki mleka

    Dodatki
    - 2 opakowania pierniczków w czekoladzie nadziewane
    - mleczna czekolada
    - kolorowa posypka


Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Ciasto biszkoptowe z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie biszkoptu 1. Biszkopt - Ubijamy pianę z białek, wsypujemy cukier i żółtka mieszamy.Następnie dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem - delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Upieczone przekrawamy na 2 części.
  • Masa jabłkowa 2. Masa jabłkowa - obieramy i trzemy jabłka na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka i podgrzewamy. Podgrzane jabłka ściągamy z gazu wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Odkładamy do lekkiego stężenia.
  • Masa piankowa 3. Masa piankowa - Rozpuszczamy galaretki w 1/2 szklanki wody odkładamy do lekkiego stężenia. Ubijamy kremówki na mleku wlewamy po trochę tężejąca galaretkę - dokładnie mieszamy.
  • Rozłożone pierniczki 4. Przełożenie ciasta
    Biszkopt - masa jabłkowa - pierniczki - masa piankowa - biszkopt - wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą posypujemy posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować