Ciasto biszkoptowe z kremem jagodowym

4.5 (161 ocen)

  • 50 min

Pyszne ciasto o lekko kwaskowym smaku. Proste w wykonaniu w sam raz do porannej kawy. U mnie bardzo szybko zniknęło z talerza.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Biszkopt
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Tłuszcz i bułka tarta do formy
    Krem:
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    25 dag masła
    1 słoik konfitury jagodowej(330 ml)
    Do dekoracji: jagody mrożone, wiórki kokosowe, kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: całe jajka wybić, posolić, dodać cukier i robotem ubić na gęstą puszystą masę. Mąki, kakao, proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto. Wstawić na nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni.
    Jajka wybić, dodać cukier i ubić na parze na gęstą masę. Masło utrzeć robotem na puszystą masę, porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną, ucierać robotem na wolnych obrotach. Następnie do masy dodać 3 łyżki konfitury jagodowej, wymieszać.
    Wystudzony biszkopt przekroić na pół, posmarować obie połówki pozostałymi konfiturami. Na spodnim placku rozsmarować krem(zostawić 3 łyżki), przykryć drugim plackiem, docisnąć. Na wierzchu posmarować resztę kremu. Udekorować mrożonymi jagodami, posypką i wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Porady

Zamiast konfitury jagodowej można użyć mus wiśniowy, jabłkowy lub o innym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować