Ciasto biszkoptowe z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: całe jajka wybić, posolić, dodać cukier i robotem ubić na gęstą puszystą masę. Mąki, kakao, proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto. Wstawić na nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Jajka wybić, dodać cukier i ubić na parze na gęstą masę. Masło utrzeć robotem na puszystą masę, porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną, ucierać robotem na wolnych obrotach. Następnie do masy dodać 3 łyżki konfitury jagodowej, wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół, posmarować obie połówki pozostałymi konfiturami. Na spodnim placku rozsmarować krem(zostawić 3 łyżki), przykryć drugim plackiem, docisnąć. Na wierzchu posmarować resztę kremu. Udekorować mrożonymi jagodami, posypką i wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Porady
Zamiast konfitury jagodowej można użyć mus wiśniowy, jabłkowy lub o innym smaku.
Komentarze