Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi galaretkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka posolić, dodać cukier i ubić na puszystą masę robotem. Dodać wodę i olej, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 40x22 natłuścić spód, wylać ciasto, wstawić do podgrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na 2 placki.
Galaretki, każdą rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić według przepisu, dodać cukier puder, ubijać chwilę, następnie dodać ser, zmiksować razem. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki ciepłej wody, przestudzoną żelatynę. Zmiksować. Na spód placka posmarować 2/3 kremu, następnie małymi łyżeczkami nakładać gęstniejące galaretki - tak by powstała kolorowa fala. Przykryć pozostałym kremem. Przyłożyć drugim plackiem. Ciasto przenieść w chłodne miejsce, obciążyć, by krem się wyrównał. Zagotować 1/4 litra mleka z 3 łyżkami cukru, dodać margarynę - zagotować. Następnie dodać rozpuszczony proszek w 1/4 litra pozostałego mleka - ugotować budyń. Lekko przestudzony wylać na wierzch przestudzonego ciasta, wyrównać. Udekorować wiórkami kokosowymi i posypką czekoladową. Ciasto spożywać przestudzone na następny dzień.
Ciasto jest kosztowne, ale jego smak wspaniały i szybko znika z talerza.
Komentarze