Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi galaretkami.

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy ciast biszkoptowych z kremem i galaretkami.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki przegotowanej wody
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Blacha o wymiarach 40x22
    Masa do przełożenia
    0,5 litra śmietany 30%
    3 galaretki kolorowe(wiśniowa, agrestowa, pomarańczowa, )
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 kostki sera 3-krotnie mielonego 2x20 dag
    2 łyżki żelatyny
    1 budyń o smaku krówki na 3/4 litra mleka bez cukru
    3 łyżki cukru
    0,5 litra mleka
    1 kostka margaryny
    wiórki kokosowe do dekoracji, posypka czekoladowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi galaretkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretkami 1. Jajka posolić, dodać cukier i ubić na puszystą masę robotem. Dodać wodę i olej, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 40x22 natłuścić spód, wylać ciasto, wstawić do podgrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na 2 placki.
    Galaretki, każdą rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić według przepisu, dodać cukier puder, ubijać chwilę, następnie dodać ser, zmiksować razem. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki ciepłej wody, przestudzoną żelatynę. Zmiksować. Na spód placka posmarować 2/3 kremu, następnie małymi łyżeczkami nakładać gęstniejące galaretki - tak by powstała kolorowa fala. Przykryć pozostałym kremem. Przyłożyć drugim plackiem. Ciasto przenieść w chłodne miejsce, obciążyć, by krem się wyrównał. Zagotować 1/4 litra mleka z 3 łyżkami cukru, dodać margarynę - zagotować. Następnie dodać rozpuszczony proszek w 1/4 litra pozostałego mleka - ugotować budyń. Lekko przestudzony wylać na wierzch przestudzonego ciasta, wyrównać. Udekorować wiórkami kokosowymi i posypką czekoladową. Ciasto spożywać przestudzone na następny dzień.
    Ciasto jest kosztowne, ale jego smak wspaniały i szybko znika z talerza.

Porady

Można wykonać dowolną dekorację wierzchu ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować