Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić mikserem do białości aż cukier się rozpuści. Mąki, kakao, proszek do pieczenia, wymieszać. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Na koniec dodać olej, wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 35 minut do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki, podlać 1 łyżką wody, podsmażyć, dodać cukier, galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia dodanych składników, wystudzić.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity krem. Na dolny placek położyć ½ kremu, następnie przestudzone jabłka. Drugi placek posmarować pozostałym kremem, przykryć placek z jabłkami, docisnąć. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta, schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
Porady
1.zamiast polewy czekoladowej, można ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze