Ciasto Biały Lion

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto trochę słodkie ale przełamane smakiem słonych orzeszków

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 tabliczki białej czekolady

    Masa budyniowa:
    4 żółtka
    4 szklanki mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    3 łyżki soku z cytryny
    300g masła

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki soku z cytryny
    oraz:
    100g ryżu preparowanego
    1 puszka masy kajmakowej około
    200 g solonych orzeszków
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto biały lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę dodajemy cukier, żółtka, obie maki, i wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i kroimy na pół. Ryż preparowany mieszamy dokładnie z masą kajmakową.
  • 2. 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a w pozostałej części mleka miksujemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wylewamy na gotujące się mleko, i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch dodajemy sok z cytryny i po łyżce zimnego budyniu.
  • 3. Oba blaty biszkopta nasączamy ponczem i wykładamy ryż preparowany z masą kajmakową. Na ryż wykładamy 2/3 masy budyniowej przykrywamy drugim biszkoptem.
  • 4. Biszkopt smarujemy resztą kremu i posypujemy orzeszkami ziemnymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować