CIASTO BANANOWE Z TOFFI

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

To ciasto naprawdę jest pyszne,zachwyciło każdą osobę dla której go przygotowałam.W szczególności mojego męża,nie potrafi się mu oprzeć.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciastka Lu Digestive (300 g ) + 4 ciastka
    Masło 82 % tłuszczu (150 g )
    Mleko skondensowane słodzone w puszce Gostyń (gotowa masa )
    Banan 3 szt.
    Śmietana kremówka łaciata czerwona w kartonie 30 % (500 ml )
    2 szt. śmietan-fixu Dr.Oetker
    czekolada do starcia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowe z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka typu Digestive miażdzymy i łączymy z masłem.Tortownice 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciastka na spód i formujemy brzeg blaszki na około 1 cm.Wkładamy do lodówki do schłodzenia.Mleko skondensowane słodzone ( gotowa masa ) wykładamy na schłodzone ciastka.Na górę kruszymy bardzo drobno 4 ciastka.Banany obieramy i kroimy w plasterki ,układamy je na toffi.Śmietanę ubijamy około 2 minuty a następnie dodajemy 2 śmietan fixy i jeszcze chwilę ubijamy na sztywno,wykładamy na banany .Całość posypujemy startą czekoladą mleczną lub gorzką.Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia.Smacznego :)

Porady

Śmietany nie trzeba słodzić ponieważ ciasto jest wystarczająco słodkie.Mleko można kupić w postaci gotowej masy w puszce firmy Gostyń lub kupić mleko także firmy Gostyń słodzone w puszce i ugotować je sobie samemu około 3 godzin (gotować całą puszkę zamkniętą )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować