Ciasto bananowo – truskawkowe

4.5 (198 ocen)

  • 20 min

Bardzo lekkie mocno owocowe ciasto,którego kolejnym atutem jest to, że nie wymaga pieczenia. Idealne na zbliżające się ciepłe dni. Gorąco polecam!

  • 20 min

Składniki:

  • Tortownica 26cm
    Masa bananowa:
    1 kg bananów
    4 łyżki cukru
    20 dag masła
    1 galaretka cytrynowa
    1 paczka okrągłych biszkoptów

    Pianka truskawkowa:
    1 galaretka truskawkowa
    Ok. 400g mrożonych truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowo – truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa bananowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch. Banany obrać, a następnie zmiksować w osobnym naczyniu. Dodać do utartego masła. Do
    masy wlać tężejącą galaretkę. Całość dokładnie utrzeć mikserem. Wyłożyć na biszkopty.
  • 2. Pianka truskawkowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Do gorącej wsypać zamrożone truskawki, poczekać chwilę, aż lekko zmiękną i ubić mikserem na piankę. Odstawić do lodówki aby lekko zaczęła tężeć. Wyłożyć na masę bananową, posypać kokosem. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować