Ciasto bananowo – daktylowe z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Pyszne, mega wilgotne, zdrowe ciasto, ekspresowe w wykonaniu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    1 szklanka mąki kokosowej
    ½szkl mąki migdałowej
    200g daktyli suszonych
    250ml śmietany kremówki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    4 banany

    Składniki robocze:
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 jajko
    1 łyżka cukru pudru

    Dekoracja:
    Kilka borówek
    Kilka malin
    Daktyle suszone
    Listki melisy
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowo – daktylowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalać wrzątkiem w ilości aby były zakryte i odstawić do przestygnięcia. Do miski pokroić na kawałki banany, dodać pozostałe składniki wraz z daktylami z wodą , w której się moczyły, zblendować na jednolitą masę. Przełożyć do foremki ( ja upiekłam w foremce ok 27x30cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 35 – 40 min w temp. 180°C. Ciasto przestudzić.
    Ubić śmietanę, usztywnić ją cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego na wierzchu ciasta wyciskać ozdobne rozetki, dodatkowo udekorować borówkami, malinami, daktylami i listkami melisy, oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Zamiast mąki kokosowej możemy użyć wysuszonych wiórek kokosowych zmielonych na proszek. Tak samo możemy zrobić z migdałami. Jeśli ciasto upieczemy w okrągłej tortownicy, pięknie udekorujemy bita śmietaną, bakaliami czy owocami, będziemy mieli oryginalny torcik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować