Ciasto bakaliowo-czekoladowe z chałwą

5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Czekoladowo-bakaliowa propozycja na słodko z kremem chałwowym. Ciasto o pysznych walorach smakowych, miękkie i wilgotne, powstało z miksu kilku przepisów, wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecam także osobom które pieką tylko od święta. Najlepszy na drugi dzień, gdy smaki sobą przejdą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    3 żółtka
    100 g masła
    1 płaska łyżka ciemnego kakao
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Beza:
    3 białka
    3 łyżki cukru pudru
    100 g mieszanki bakaliowej


    Ciasto czekoladowe:
    5 jajek
    1.5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1 szklanka cukru +1/2 szklanki
    4 łyżki ciemnego kakao
    3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody


    Masa chałwowa:
    20 dag chałwy waniliowej
    2 budynie śmietankowe
    4 łyżki cukru
    16 g cukru waniliowego
    750 ml mleka
    250 g masła


    Dodatkowo:
    ½ szklanki marmolady lub powideł
    Polewa czekoladowa
    50 g chałwy waniliowej do posypania
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Ciasto bakaliowo-czekoladowe z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kruche 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść na stolnicy jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Posmarować powidłami lub marmoladą.
  • beza z bakaliami 2. Beza:
    Białka jaj ubić na sztywno wsypując pod koniec stopniowo cukier puder, pianę wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnioną mieszanką bakalii, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec 30-35 minut-do zrumienienia bezy.
    Studzić przy otwartym piekarniku.
  • ciasto czekoladowe 3. Ciasto czekoladowe:
    Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,
    wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.


    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany.
    Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- takiej samej jak piekliśmy ciasto kruche .
    Piec 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  • budyń chałwowy 4. Masa chałwowa:
    200 ml mleka odlać i rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do gorącego wkruszyć chałwę, mieszać aż się rozpuści, następnie wlać roztwór mleka z budyniem i zagotować , mieszać aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zestawić z ognia, wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do skończenia.
  • przełożenie 5. Przełożenie:
    Na ciasto kruche wyłożyć połowę masy chałowej przykryć ciastem czekoladowym, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem czekoladowym, całość polać polewą czekoladową udekorować pokruszoną chałwą i orzechami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy Rodzynki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować