1.BISZKOPT:
Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Następnie przesiać do masy mąkę, proszek i kakao, dolać ekstrakt, delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180'C około 45 minut. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.
UWAGA! Ciasto jest bardzo, bardzo łamliwe i delikatne. Należy przecinać uważnie i być ostrożnym przy przenoszeniu.
2.KREM:
Mleko zagotować z cukrem. Do wrzącego mleka dosypać kaszę mannę, mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Dodać masło, doprowadzić do rozpuszczenia, stale mieszając. Dosypać wiórki, zdjąć z ognia i wymieszać dokładnie. Gorący krem wyłożyć na jeden placek ciasta, przykryć drugim.
3.POLEWA:
W garnuszku umieścić czekoladę, masło i mleko, rozpuścić. Polać ciasto, schłodzić w lodówce.
Komentarze