1.Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie do powstałej masy dodać żółtka, cukier i nadal ubijać.
Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką . Wylać na natłuszczoną i wysypaną bułka tartą tortownicę (24 cm).
2..Piec około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170-180°. Wystudzić. Biszkopt trochę opadnie, ale taki jego urok.
3.Gdy wiórki będą gotowe dodać białą czekoladę, kostkę masła i dokładnie wymieszać.Wszystko odstawić i porządnie wystudzić do zgęstnienia od czasu do czasu mieszając.
4.Masę wyłożyć na ciasto i sporządzić polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady z 5 łyżkami mleka. Całą polewę rozprowadzić na masie kokosowej.
Komentarze