Zrobione z okazji pierwszego występu mojej 2 letniej córeczki w jasełkach. Grała Aniołka, stąd nazwa.
2 godz.
Składniki:
ciasto: 3 jaja, 60g mąki pszennej,60 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka wody
poncz: 150 ml wody, łyżka soku z cytryny lub olejek cytrynowy do ciasta,
Masa budyniowa:2 opak. budyniu śmietankowego, sok z cytryny 130 ml, 1 szkl cukru, 0,5 kostki margaryny
pianka: 1 opak galaretki cytrynowej, 500 ml śmietany 36% kremówki, cukier puder 2 łyżki
na wierzch: 25 sztuk herbatników, wiórki kokosowe i wedle uznania skórka pomarańczowa
Ciasto anielskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: Białka ubijamy na sztywno( dodając szczyptę soli)Dodajemy cukier,na końcu po 1 żółtku, W osobnej miseczce przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę i miksujemy na najniższych obrotach. Formę smarujemy margaryną ( boki zostawiamy)wlewamy ciasto i pieczemy w temp 180 stopni przez 25 minut
2.Masa Budyniowa: sok z cytryny, 1 szkl wody(lub mleka) i cukier. Gotujemy. 0,5 szkl mieszamy z budyniem mieszamy i dodajemy do gorącej wody (lub mleka)aż do zagęstnienia, dodajemy masło, ucieramy na masę po ostudzeniu.
3.Poncz: woda mieszana z sokiem i cukrem polewamy nim upieczony biszkopt.
wylewamy budyń i odstawiamy do lodówki na godzinę
4.Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, na końcu dodając cukier puder. Dodajemy tężejącą galaretkę wlewamy na budyń, Na wierzch układamy herbatniki, wiórki i cytrynę.
Komentarze