Ciasto anielskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zrobione z okazji pierwszego występu mojej 2 letniej córeczki w jasełkach. Grała Aniołka, stąd nazwa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto: 3 jaja, 60g mąki pszennej,60 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka wody
    poncz: 150 ml wody, łyżka soku z cytryny lub olejek cytrynowy do ciasta,
    Masa budyniowa:2 opak. budyniu śmietankowego, sok z cytryny 130 ml, 1 szkl cukru, 0,5 kostki margaryny
    pianka: 1 opak galaretki cytrynowej, 500 ml śmietany 36% kremówki, cukier puder 2 łyżki
    na wierzch: 25 sztuk herbatników, wiórki kokosowe i wedle uznania skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto anielskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Białka ubijamy na sztywno( dodając szczyptę soli)Dodajemy cukier,na końcu po 1 żółtku, W osobnej miseczce przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę i miksujemy na najniższych obrotach. Formę smarujemy margaryną ( boki zostawiamy)wlewamy ciasto i pieczemy w temp 180 stopni przez 25 minut
  • 2. Masa Budyniowa: sok z cytryny, 1 szkl wody(lub mleka) i cukier. Gotujemy. 0,5 szkl mieszamy z budyniem mieszamy i dodajemy do gorącej wody (lub mleka)aż do zagęstnienia, dodajemy masło, ucieramy na masę po ostudzeniu.
  • 3. Poncz: woda mieszana z sokiem i cukrem polewamy nim upieczony biszkopt.
    wylewamy budyń i odstawiamy do lodówki na godzinę
  • 4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, na końcu dodając cukier puder. Dodajemy tężejącą galaretkę wlewamy na budyń, Na wierzch układamy herbatniki, wiórki i cytrynę.

Porady

ciasto na blachę ok 25/28cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować