Ciasto anielskie

0 (0 ocen)

Kokos, gorzka czekolada i orzechy...same pyszności, a to wszystko w jednym cieście.

Składniki:

  • MASA I:
    2 jajka
    1/2 szkl mleka
    1 szkl cukru
    2 margaryny
    kieliszek ajerkoniaku
    DODATKOWO DO MASY I:
    20 dag kokosu
    3/4 szkl mleka

    MASA II:
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 l mleka
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    margaryna
    gorzka czekolada
    10 dag orzechów

    DODATKOWO:
    Upiec 3 jasne biszkopty, każdy z 5 jajek, lub jeden wyższy z 8 i po upieczeniu przekroić na dwa, oraz jeden z 5 jaj
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto anielskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA I:
    Całe jaka połączyć z cukrem i ubijać na parze ok 5 min, następnie wlać gorące mleko i nadal ubijać aż masa zgęstnieje (nie gotować).
    3/4 szkl mleka zagotować i zaparzyć w nich kokos. Margaryny utrzeć na puch i dodać do nich masę ubita na parze oraz wystudzony kokos i ajerkoniak. Podzielić na dwie części
  • 2. MASA II:
    Z mleka, cukru, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną na puszystą masę, dodać czekoladę pokrojoną w małe kawałeczki i posiekane orzechy. Wymieszać, podzielić na 5 części.
  • 3. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    biszkopt jasny- cienka warstwa masy II - masa I (kokosowa) - drugi biszkopt jasny posmarowany z obu stron cienką warstwą masy II (orzechowo-czekoladowej) - masa I (kokosowa) - trzeci biszkopt posmarowany z obu stron masą II - polewa czekoladowa- wierzch posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować