Ciasto czekoladowe z sokiem z wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać żółtka, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie , wlać do formy o wym .20x32 cm wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w piekarniku w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić i nasączyć wodą z cytryną.
2.2 kostki masła utrzeć z cukrem pudrem dodawać po 1 jajku, kakao, miksować. Żelatynę zalać 3 łyżkami wrzącej wody z 1/2 szklanką gorącego soku wiśniowego. Ostudzić, dodać do masy czekoladowej, ciągle ucierając dodawać powoli spirytus oraz wiśnie dobrze odsączone. Masę wyłożyć na nasączony placek.
3.Galaretkę cytrynową z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno dodać tężejącą galaretkę, wymieszać. Wyłożyć na masę czekoladową.Udekorować wg uznania. Ja posypałam wiórkami czekoladowymi.
Porady
Ciasto można posypać smażonymi wiórkami kokosowymi.
Komentarze