Ciasto czekoladowe z jabłkami (bez mąki)

4.47 (189 ocen)

Pyszny placek czekoladowy bez mąki - poezja smaku.

Składniki:

  • 3 szt. jabłek
    200 g czekolady
    160 ml śmietany
    3 szt. jajek
    5-6 łyżek mąki ziemniaczanej
    3 łyżki miodu
    80-100 g orzechów włoskich/pekan
    1 łyżka cukru brązowego
    do smaku sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z jabłkami (bez mąki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o średnicy 24 cm posmaruj masłem, a dno wyściel papierem do pieczenia.
  • 2. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Odstaw. Rozdrobnij orzechy (ja użyłam włoskich).
  • 3. Doprowadź do gotowania śmietankę i zdejmij z ognia. Wsyp kostki czekolady i odstaw na 2-3 minuty. Wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
  • 4. Do utworzonej masy czekoladowej dodaj żółtka. Dodawaj po jednym żółtku, ciągle mieszając. Dodaj miód, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.
  • 5. Zmiksuj białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodaj do masy czekoladowej.
  • 6. Wyłóż ciasto do formy. Na wierzch wyłóż jabłka, posyp orzechami i cukrem brązowym. Piecz w 175 stopniach przez ok. 40-45 minut.
  • 7. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Udekoruj cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować