Ciasto czekoladowe z dżemem

4.49 (173 ocen)

  • 50 min

Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto z dodatkiem dżemu

  • 50 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej
    - 2 jajka
    - 1 szklanka mleka
    - kostka margaryny lub masło (250 g)
    - 3 łyżki kakao
    - 3 łyżki dżemu o dowolnym smaku (u mnie z jarzębiny)
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Ciasto czekoladowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę lub masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem.
    Dalej ucierając dodać dżem oraz kakao.
    Stopniowo dodawać po 1 jajku i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
    Sodę wymieszać z mąką.

    Nadal miksując, dodawać do ciasta na przemian mąkę i mleko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
    Ciasto wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.
    Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut - należy sprawdzić ciasto patyczkiem.

Porady

Ciasto można wzbogacić, kładąc na wierzch (przed wstawieniem do piekarnika) np. wiśnie z syropu lub kawałki czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować