Ciasto czekoladowe nasz Ulubieniec

0 (0 ocen)

Ciasto banalne w wykonaniu ale niebanalne w smaku. Polecam każdemu. Robi ono furorę wśród znajomych ale i nie tylko.

Składniki:

  • 100g masła
    1,5 czekolady mlecznej
    ½ szklanki mleka
    3 jajka
    4/5 szklani cukru
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Do polewy:
    100 g czekolady mlecznej (najlepiej Milka)
    50g masła

Ciasto czekoladowe nasz ulubieniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0008y4x 1. Podstawę tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy niewielką ilością masła.
  • 2. W małym rondelku, rozpuszczamy masło (na małym ogniu aby uniknąć przypalenia), po czym dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady i uzyskaniu jednolitej masy, odstawiamy naczynie z ognia i dodajemy mleko. Mieszamy do momentu połączenia się składników.
  • 3. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, do uzyskania puszystej konsystencji (po około 5 min.). Do tak powstałej masy, stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach. Po połączeniu się składników, do masy dodajemy wcześniej roztopioną czekoladę. Miksujemy do połączenia się składników.
  • image-1xnuqiq 4. Wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Nastawiamy minutnik na 25-30 minut. Jeżeli dysponujemy tortownicą o mniejszej średnicy, wówczas ciasto będzie się piec dłużej. W przypadku tortownicy o większych wymiarach, ciasto będzie potrzebowało do upieczenia mniej czasu. Polecam zrobić test patyczka, tj. po około 20-25 minutach włożyć w środek ciasta patyczek. Jeżeli wyciągnąwszy będzie czysty, wówczas można wyłączyć piekarnik.

Porady

Do czekoladowej polewy można dodać wiórki kokosowe lub posiekane orzechy włoskie :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy