CIASTO CZEKOLADOWE NA BURAKU Z KREMEM PORZECZKOWYM

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Oprócz buraków, wszystkie pozostałe składniki i proporcje to moje wymysły, które okazały się strzałem w 10!!! ciasto jest po prostu mega! Porcja 100 g to tylko 125 kcal, tradycyjne ciasto czekoladowe ma ponad 350 kcal w 100 g więc pałaszujmy do woli:)

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g ugotowanych buraków
    150 g mąki pszennej
    2 jajka
    30 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    80 g ksylitolu
    30 g suszonych daktyli
    150 ml mleka 1,5 %

    Krem porzeczkowy:
    400 g mrożonych porzeczek czerwonych
    250 g jogurt grecki
    140 g serek homogenizowany 0%
    30 g ksylitolu
    4 łyżeczki żelatyny
    150 ml wody

    Dodatkowo:
    2 mandarynki

    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe na buraku z kremem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wdrfge 1. Ciasto:
    Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 20-30 minut. Po tym czasie odcedzić i w palcach rozetrzeć owoce. Nie musi być bardzo drobno. Buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wymieszać całość. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na jasny krem dodając stopniowo ksylitol. Do utartych żółtek dodać daktyle i wymieszać mikserem.
  • image-09fryxl 2. Następnie w trzech partiach na przemian dodawać sypie składniki i mleko (delikatnie podgrzane). Wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • image-1km83qc 3. Do otrzymanej masy po łyżce dodawać starte buraki i cały czas mieszać.
  • image-27ds5ex 4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać , aby nie opadła. Piec w 180 st około 60-70 minut ( w połowie pieczenia warto przykryć ciasto folią aluminiową, aby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł). Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.
  • image-02y9xgu 5. Krem porzeczkowy:
    Do rondla przełożyć owoce ( nie rozmrażać). Postawić na ogień i doprowadzić do zagotowania. Gotować do miękkości owoców. Gdy to nastąpi przetrzeć przez sito. Przetarte porzeczki postawić ponownie na ogień, dodać wodę i 15 g ksylitolu. Zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody.
  • image-0s8byv6 6. Do miski przełożyć jogurt, serek i wymieszać z ksylolitem. Do masy jogurtowej dodać przecier owocowy. Dokładnie wymieszać mikserem. Następie cienkim strumykiem wlewać rozpuszczoną żelatynę i cały czas mieszać, aby nie było grudek w kremie. Krem odstawić do wstępnego stężenia.
  • image-0lk6axv 7. Wykonanie:
    Ciasto przekroić ostrożnie wzdłuż na dwie części. Pierwszy blat położyć na paterę lub talerz i zapiąć obręcz od tortownicy ( warto ją „podwyższyć” za pomocą papieru do pieczenia, dzięki temu nic się nie wyleje z tortownicy). Ostrożnie przelać tężejący krem. Położyć drugi kawałek ciasta i wylać resztę kremu. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Przed podaniem udekorować pokrojona na plastry mandarynką. Smacznego!

Porady

*ciasto można wykonać w większej tortownicy, wtedy będzie niższe i z jedną warstwą kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować