Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto czekoladowe to absolutny hit! Po prostu rozpływa się w ustach. Naprawdę warto spróbować.

Składniki:

  • ● 100 g cukru
    ● 6 jajek
    ● 1 1/4 kostki masła
    ● 3 tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
    ● 150 g orzechów włoskich
    ● 150 g migdałów
    ● papier pergaminowy

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smarujemy okrągłą formę
    do ciasta masłem, dno wykładamy
    kółkiem z papieru.
  • 2. Orzechy, migdały i dwie
    tabliczki czekolady mielimy na proszek w mikserze (lub
    trzemy na tarce). Oddzielamy
    żółtka od białek. Masło, żółtka
    i cukier ucieramy na gładką
    masę, dodajemy zmielone
    orzechy, migdały i czekoladę
    i mieszamy.
  • 3. Ubijamy białka na sztywną
    pianę i delikatnie mieszamy
    z pozostałymi składnikami
    tak, aby piana nie opadła.
  • 4. Wlewamy masę do formy,
    wyrównujemy. Kruszymy trzecią
    tabliczkę czekolady i kawałeczki
    wciskamy do ciasta.
    Pieczemy w temperaturze
    190 °C przez godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy