Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z amoniakiem i kakao. Stopniowo dosypujemy do masy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.
2.Dzielimy je na trzy części. Każdą pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
3.W 3/4 szkl zimnego mleka rozprowadzamy budynie. Resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Mieszankę wlewamy do wrzącego mleka. Dodajemy żółtka i pokruszone czekolady, energicznie mieszamy. Gotowy budyń wylewamy na talerz i studzimy. Miękkie masło ( margarynę ) ucieramy dodając stopniowo zimny budyń.
4.Spirytus mieszamy z kawą. Każdy blat ciasta nasączamy powstałym ponczem. Przekładamy kremem.
5.Mleczną czekoladę rozpuszczamy z mlekiem. Wykładamy na wierzch ciasta. Białą ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy.
Komentarze