Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Pasuje zarówno do świątecznego stołu jak i popołudniowej niedzielnej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto ( 25x40 )
    5 jajek
    2 szkl mąki
    1 szkl cukru
    3 łyżki kakao
    250 g miękkiej margaryny
    2 płaskie łyżeczki amoniaku

    Krem
    2 budynie czekoladowe
    1 czekolada gorzka
    1 czekolada mleczna
    3 żółtka
    500 ml mleka
    cukier waniliowy
    250 g masła lub margaryny

    Poncz
    1/2 szkl mocnej kawy
    2-3 łyżki spirytusu

    Dodatkowo
    1 mleczna czekolada
    3 łyżki mleka
    1 biała czekolada

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z amoniakiem i kakao. Stopniowo dosypujemy do masy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.
  • 2. Dzielimy je na trzy części. Każdą pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
  • 3. W 3/4 szkl zimnego mleka rozprowadzamy budynie. Resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Mieszankę wlewamy do wrzącego mleka. Dodajemy żółtka i pokruszone czekolady, energicznie mieszamy. Gotowy budyń wylewamy na talerz i studzimy. Miękkie masło ( margarynę ) ucieramy dodając stopniowo zimny budyń.
  • 4. Spirytus mieszamy z kawą. Każdy blat ciasta nasączamy powstałym ponczem. Przekładamy kremem.
  • 5. Mleczną czekoladę rozpuszczamy z mlekiem. Wykładamy na wierzch ciasta. Białą ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy.
  • 6. Ciasto czekoladowe przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować